Też macie czasem tak, że jesteście cały dzień w pracy czy na zajęciach i chcielibyście zrobić coś szybkiego, a zarazem nietuzinkowego do jedzenia? Bez obaw - nawet ja tak mam. Zwykle wtedy pojawia się jakaś pomocna dłoń. Tak właśnie było ostatnio. Dostałem od siostry przepis na ciasto do pizzy, więc trzeba było wypróbować. Jednak ktoś może powiedzieć - "Pizza...a co w tym nietuzinkowego?". Otóż dodatki. Postawiłem na pizzę białą (pizza bianca), bez sosu pomidorowego. Zamiast niego mozzarella, do tego zielone szparagi, szynka dojrzewająca, pieczarki. Nic trudnego!
1,5 szklanki mąki,
1 łyżka oleju,
1/3 kostki drożdży,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
ok. 200 ml ciepłej wody.
Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (ewentualnie pod lampę na 20 minut). Po tym czasie ciasto zagniatamy, formujemy kulę i znów odstawiamy w garnku pod ściereczką na 20-30 min. Ja zrobiłem półtorej porcji i wyszły z tego dwie pizze, które zmieściły się na typowej blaszce jaką dostajemy w zestawie z piekarnikiem.
Dodatki:
pęczek zielonych szparagów,
6 plastrów szynki dojrzewającej (może być szwarcwaldzka lub inna podobna),
200 g mozzarelli (twardej w kawałku, nie takiej z zalewy) startej na grubych oczkach,
5 małych pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki,
pół cebuli posiekanej w drobne piórka,
kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego,
sól i pieprz.
Szparagi myjemy i odłamujemy dolne końcówki (ok. 2 cm - długość orientacyjna; szparag daje się złamać właśnie w tym odpowiednim miejscu). Tak przygotowane szparagi kroimy jeszcze na pół, obsypujemy solą i pieprzem i polewamy niewielką ilością oliwy.
Wyrośniętą kulę z ciasta radzę podzielić na dwie części i z każdą postąpić tak samo (szczególnie jeśli będzie go sporo). Ciasta na pizzę NIE WAŁKUJEMY!!! Użycie wałka to chyba najczęściej popełniany błąd przez który gubimy lekkość ciasta. Co wiec robimy? Rozpłaszczamy kulę i - używając rąk - delikatnie rozciągamy ją od środka na boki, aż do uzyskania pożądanej grubości. Tak przygotowane placki układamy na podsypanej mąką blaszce. Wykładamy dodatki, najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, szparagi i pieczarki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz